Tuesday, January 2, 2007

Waarom is freejazz de ultieme muziekvorm? (2)

Uiteraard nog steeds een zuiver subjectieve analyse.

Freejazz is het absolute symbool voor alles wat belangrijk is in het leven : absolute vrijheid, openheid van geest, luisteren naar anderen, openheid naar de wereld, creatief zijn, emotioneel rijk en intelligent. (Tough luck voor wie geld belangrijk vindt : je wordt er niet rijk van).

Geen enkele muziekvorm is zo open naar andere muziek als freejazz. En dat is ook normaal : door de afwezigheid van enige opgelegde vorm, is het heel gemakkelijk om andere muziek te incorporeren. Dat was de grote missie van Don Cherry - de grote muzikale rijkdom van de wereld te kunnen onderbrengen in zijn muziek.

Freejazz is ingaan tegen patronen, ook die van jezelf. Dat is ook één van de redenen waarom freejazz zo moeilijk is om te spelen. De meest muzikanten krijgen automatismen in hun spel, patronen die in de vingers zitten en die spontaan overnemen als je begint te improviseren. De echte improvisator moet zich daar juist van losmaken. Niet simpel én je moet kunnen luisteren naar de andere spelers : thema's die je nooit gehoord hebt, plots overnemen en er zelfs iets mee doen.

No comments: