Thursday, January 25, 2007

Drake/Beger/Parker - Evolving Silence Vol. 2 (Earsay 2006) ****


Ondertussen moet het duidelijk zijn dat ik nogal wild ben van Hamid Drake en William Parker als het beste "drum&bass" duo ter wereld. En ook deze Evolving Silence bevestigt dit. Dit is de tweede CD van een reeks opnamens die het duo had in Israel met Albert Beger, een Israëlisch saxofonist/fluitspeler, die niet gekend is, en duidelijk volledig onterecht. Zijn spel is creatief, warm, precies, melodieus, gevoelig, en dit op beide instrumenten. Waarom deze CD in twee delen is uitgegeven is een beetje bizar, want ze vormen duidelijk één geheel, zelfs tot in de titels van de nummers toe. Beide zijn ook relatief kort (42 minuten en 40 minuten) en ze hadden dus bijna op één CD gekund. Ze zijn enkel te bestellen in Israël, maar ik moet zeggen, ik had ze na één week al en zonder enig probleem of bijkomende taksen.
De muziek dan : net wat ik graag heb. Pulserende en complexe ritmes met een zee van vrijheid voor het trio om zijn ding te doen. Je hoort ze genieten van hun eigen samenspel, reagerend, van richting veranderend, terugvallend op het basisthema om dan weer vrij te improviseren. Het eerste nummer is krachtig, furieus soms, maar ook melodieus. Het tweede nummer is een spontane improvisatie van dwarsfluit en bas, met Beger die zingt, roept, hijgt en knort door zijn instrument, maar altijd ritmisch, om te eindigen in een traag en mooi solo. Op "Funky Lacy" neemt Drake het initiatief, en krijgen we zijn typisch sterke slag met tussentikken, roffels, weggelaten slagen, een repetitieve Parker en Beger die er hard tegen aan gaat, funkend als de pest. Halverwege laat Beger de ruimte aan de ritmesectie om hun kunnen uit te stallen, om dan weer in te vallen voor de finale. "Skies of Israel" is een dreigend en traag nummer geleid en beheerst door Parker die een prachtige melodie uit zijn strijkstok tovert. Unisono dan met Beger op sax, om dan als slangen rond elkaar te kronkelen, de melodielijn volgend in zijn mogelijke en onmogelijke variaties. Je hoort de pijn, het verlies, de angst, de wanhoop, ... Het eindigt met de bas die schril gestreken wordt in de hoogste tonen, dwars door je hart gaand, dan weer gevoelig met sax en drums samen. Prachtig! Dit stuk alleen maakt deze CD de aanschaf waard.
Parkers dochter studeert in Israel, wat verklaart waarom hij er naartoe ging en er ook zijn Europese tournee startte vorig jaar.
Beide CD's zijn nu te downloaden via emusic.com.
In een doosje te verkrijgen via : http://labels.third-ear.com/


For English version, click HERE

No comments: