Saturday, March 31, 2007

Snelle Recensies

OK - mijn blog lag een week buiten strijd, maar geen excuses, hier gaan we weer. Ik ben niet echt een mainstream man, maar hier zijn toch enkele waardevolle nieuwe CD's die recent uitkwamen. Alle de moeite waard, maar hou er in mijn kommentaren rekening mee dat ik mijn vooroordelen heb ...

Soil & Pimp Sessions - Pimp Master

Een prima album - de Japanners lijken vaak een beetje extreem of zelfs gek in hun benadering van jazz, en deze CD is niet anders. Dit is moderne, compacte, high energy, roller-coaster band muziek, met zeer strakke composities en korte, krachtige solo's. Als een extraatje, kan je hierbij het tweede nummer van de CD op video bekijken. Die zegt hopelijk genoeg.



Wynton Marsalis - From The Plantation To The Penitentiary


Wat kan ik zeggen? Dat Marsalis een fantastisch trompetist is? Wat hij ook doet, het loont de moeite om naar hem te luisteren, enkel en alleen voor het plezier van zijn technisch kunnen. Maar waarom, waarom, waarom is hij gekastijd tot een braaf jongetje, geboend, gepoetst en geblonken? Ik zou het werkelijk fantastisch hebben gevonden als hij zijn techniek had aangewend om de woede, de pijn, de wanhoop en de horror van de zwart Amerikaanse geschiedenis krachtig tot uitdrukking te brengen. Wynton! Roep! Schreeuw! Revolteer!

Dave Holland Quintet - Critical Mass


Dave Holland doet het opnieuw. Een prachtig album in dezelfde lijn als Extended Play. Prima muzikanten : Chris Potter (sax), Steve Nelson (vibes), Robin Eubanks (trombone), Nate Smith (drums), en natuurlijk Holland op bas. Een plezier om naar te luisteren, sterke improvisaties, sterke muzikanten, sterk samenspel, maar de composities beginnen iets te vertrouwd te klinken. Extended Play revisited.


Enrico Rava - The Words And The Days


Enrico Rava is de typische Europese trompetist/muzikant/componist. De "mood", de romantische expressie is voor hem meer essentieel dan de swing, en hij is in zijn subgenre een absolute meester. Dus, deze volledige Italiaanse band brengt de melancholie terug tot zijn ware essentie. Prachtig album om te beluisteren als je droevig bent, en als je dat niet bent, zal dit album je zeker in die staat brengen. En toch, een prachtig album.

David Binney - Cities and Desires


Alto saxofonist David Binney brengt één van zijn beste albums tot nu toe, vergezeld van een zeer sterke band : Craig Taborn op piano, Mark Turner op tenor, Dan Weiss op drums en Thomas Morgan op bas. Het album reist de wereld rond, van de ene stad naar de andere. Moderne jazz op zijn best. Geen grote verrassingen, maar knappe muziek, een plezier om naar te luisteren.


For the English version, click HERE

1 comment:

Anonymous said...

hmm.. good text ))