Thursday, August 30, 2007

Blaise Siwula - New York Moments (Konnex, 2006) ****

Volledige improvisatie is niet alleen een zeldzame gebeurtenis, het is ook een zeer risicovolle onderneming en als gevolg daarvan zelden succesvol. Maar als het succesvol is, dan mag het ook worden gehoord. En dit is zeker het geval met deze CD van alto saxofonist Blaise Siwula, die het vervolg is van het eveneens bij Konnex uitgegeven "Brooklyn Moments". Nobu Stowe op piano en Ray Sage op drums zijn opnieuw van de partij, voor dit album aangevuld met Dom Minasi op gitaar. Net zoals op het vorige album slaagt dit kwartet erin om een zeer coherent geluid te brengen, zeer intens, met interessante excursies in hun samenspel. En de vier muzikanten hebben ook een zeer specifieke rol : Ray Sage is een heftig drummer, die weinig expliciete ritmes speelt, maar toch een sterke regelmaat in de ondersteuning geeft, Nobu Stowe biedt de melodische ruggengraat, Siwula zelf soloot erop los, zeer creatief, maar altijd beheerst, en Dom Minasi werkt als een klankbord voor Siwula, korte droge noten spelend, soms akkoorden. De vier instrumenten spelen bijna altijd permanent samen, alsof ze alle vier tegelijk soleren, zonder daarom in chaos te vervallen, maar met Stowe die als een soort centraal ankerpunt fungeert. Met uitzondering uiteraard van de twee trio-nummers van het album. Het leuke van de muziek is dat ze dermate open is, dat werkelijk alles kan gebeuren op elk moment, en bij intense beluistering een eigen logica en schoonheid oproept. Dit is het soort muziek waar woorden nog meer dan anders tekort schieten om de muziek te kunnen vatten. Een sterke aanrader voor wie open oren heeft.

For the English version, click HERE

1 comment:

Anonymous said...

Hi Stef,

I am the pianist, Nobu Stowe. Thank you very much for your intriguing review of NY MOMENTS!

BROOKLYN MOMENTS is my first CD, and NY MOMENTS is the second.

The Italian label SOUL NOTE (www.blacksaint.com) will soon release 2 of my albums.

The first is HOMMAGE AN KLAUS KINSKI. This is my collaboration with San Francisco-based sound sculptor LEE PEMBLETON (please check www.vime.org/stowe.htm). Guests include the clarinet legend Perry Robinson and also Blaise Siwula et al.

The second release from SOUL NOTE is AN DIE MUSIK. This one is my piano-drum duo with a drummer Alan Munshower with the tabla master Badal Roy as the guest...who recorded with Miles Davis in 70's.

You may also want to check a recent release on ICTUS RECORDS (www.ictusrecords.com) SOUL IN THE MIST. This is an album by Andrea Centazzo (www.andreacentazzo.com) with Perry Robinson and myself.

I would love to hear your critique! You can contact me by sending email to the Vime.org site.

Again, thank you very much!

Nobu Stowe